Skip to main content

Fjern effektivt pletter fra din sofa

Vi har alle prøvet at stå i den triste situation hvor der er blevet spildt på sofaen, eller der er opstået en plet. Man kommer uheldigvis til at spilde et glas rødvin eller tomat sovs, måske har dit barn tabt sin is, eller din hund hoppet op med beskidte poter. Vi kender alle den frustrerende situation, især hvis man har en lys sofa. Vi har samlet de mest populære råd til at rede din sofa her.

Det bedste råd er dog altid at benytte sig af beskyttende tekstil imprægneringer f.eks. Nanolab Home til at forebygge. Ved at bruge produktet beskytter du din sofa imod alle former for pletter, selv svære pletter som vin, blod og tomat. Det er altid nemt at være bagklog, men hvad gør man når uheldet er ude?

Sådan fjerner du effektivt pletter fra din sofa

Tips og tricks til at gøre din sofa ren

Det er altid vigtigt at påbegynde rengøringen så hurtigt som muligt. Så snart pletten opstår, bør du påbegynde at tørre sofaen af med det samme. Når det kommer til at rede din sofa, tæller hvert et sekund, jo længere du venter jo sværere bliver det at fjerne pletten – det kan være enormt bøvlet at fjerne gamle pletter på en sofa.

Tjek altid hvad der står skrevet på din sofas informationsmærke. Før du påbegynder, bør du læse fabrikantens anbefalinger. Ved brug af forkerte kemikalier og metoder, kan du forværre situationen eller permanent ødelægge din sofa. Test derfor ligeledes først behandlingen på et ikke iøjenfaldende sted, hvis du kaster dig ud i det alligevel.

5 gode husmor råd til at fjerne pletter.

1. Fjern pletter ved hjælp af dansk vand uden citrus.

 1. Tag ½ dl. Dansk vand med brus (Uden citrus) og en spiseskefuld opvaskemiddel uden farve, og pisk det sammen.
 2. Dup herefter blandingen på med en klud imens pletten er frisk, indtil den er væk.
 3. Tør efterfølgende efter med en opvredet klud i rent vand.

2. Fjern pletter ved hjælp af sofa rens.

 1. Gør brug af special sofa rens, som er udviklet til det materiale din sofa er lavet af.
 2.  Alternativt tag fat i en professionel, som kan løse opgaven for dig.

3. Rens sofa med bagepulver.

Et effektivt middel som de fleste har i deres køkken, er nemlig bagepulver. Bagepuler er yderst effektivt til at fjerne pletter, og du kan derfor sagtens rense din sofa med bagepulver. Fordelen ved at benytte bagepulver, er også at det er et effektivt middel til at fjerne utilsigtede lugte i sofaen.

 1. Bland tilsvarende mængder af vand og bagepulver.
 2. Dæk pletten med opløsningen, og lad den bearbejde pletten i en halv time.
 3. Støvsug nu området. Bagepulveret absorbere partiklerne fra pletterne og rengør overfladen på sofaen.

4. Fjern pletter ved hjælp af sofa rens skum (Sæbeskum – opvaskemiddel og vand).

Denne metode er yderst effektiv til mange former for pletter. Den fungere eksempelvis godt til at fjerne fedtpletter, oliepletter, cola pletter og mange andre fra din sofa.

 1. Bland en spiseske klar opvaskemiddel og ½ liter lunken vand.
 2. Pisk opløsningen op så det skummer, og gnid med en blød klud skummet ind i stoffet.
 3. Put skum opblandingen på pletten, og sørg for at gnub stille og roligt sæbeskummet ekstra godt ind i stoffet, uden at gøre sofaen gennemblødt.Du kan med fordel rense hele sofaen imens.
 4. Tør opblandingen op med nogle stykker af køkkenrulle.
 5. Dub forsigtigt noget lunt vand ned på pletten, og gentag trin 4.
 6. Slut tilsidst af med at støvsuge sofaen.

5. Fjern pletter ved hjælp af køkkenrulle og vand.

 1. Læg adskillige lag af køkkenrulle på pletten, og tryk så væsken fra pletten bliver absorberet af køkkenrullen. Gnid endelig ikke på pletten! Bliv ved med denne proces indtil køkkenrullen ikke suger mere.
 2. Fugtiggør nu pletten med lunt vand, dog kold hvis der er tale om at du skal fjerne en plet med blod. Vi anbefaler du gør hele overfladen våd, og ikke kun pletten, da der ellers kan opstå skjolder – undgå at gøre polstringen for våd.
 3. Nu hvor pletten er blevet fugtiggjort, skal pletten samt området gnides med et frottéhåndklæde, gentag flere gange for at fjerne pletten helt.

Nogle pletter kræver speciel behandling, vi har derfor samlet de mest gængse herunder. Du kan finde tips og guides nedenfor til at fjerne chokolade fra sofaen, fjerne blod fra sofaen eller hjælp til at fjerne rødvindspletter.

Sådan fjerner du chokolade fra din sofa.

En chokoladeplet er en kombinationsplet bestående af fedt, olie og af og til farvestof, det er derfor vigtigt, at når du fjerner chokoladepletter fra din sofa, at du ikke gnider på pletten, da det vil skubbe chokoladen længere ned i stoffet.

 1. Skrab eventuelle chokolade rester væk fra chokoladepletten fra sofaen. Det anbefales at du benytter en smør kniv, eller en lignende sløv kniv, så du ikke beskadiger din sofa.
 2. Opbland herefter lunkent vand med neutralt ufarvet opvaskemiddel. Det anbefales at du benytter 1 tsk. til 1 dl. vand som blandingsforhold, og hvis du har det, så også gerne er par dråber salmiakspiritus.
 3. Bearbejd herefter pletten, hvor du forsigtig dubber på pletten, så du undgår at tørre det ned i stoffet.
 4. Fortsæt indtil du kan se at chokoladen på sofaen er væk, og vrid herefter en klud op i rent vand, for at få sæben væk.
 5. Tør sofaen ved at ligge køkkenrulle på chokolade pletten, indtil at den har suget at fugten.

Sådan kan du fjerne blod fra din sofa.

Blodpletter kan være vanskelige at få af sofaen, men er faktisk ikke en af de genstride pletter, så længe man bare er klar over hvordan man bedst muligt behandler dem. Når man fjerner blod pletter fra sofaen, er det enormt vigtigt ikke at udtøre blodet i tekstilen, ved at gnide – men i stedet for sørger for at duppe på pletten. Det er ligeledes vigtigt at du benytter dig af koldt vand fremfor varmt vand, da koldt vand modarbejder og nedbryder blodet. Hvis det er en gammel blod plet, skal den ligge i blød i opløsningen i et kort stykke tid.

 1. Bland 1 dl vand og 1 tsk salt, og opløs det derefter.
 2. Dup det herefter opblandingen på pletten, og gnup på pletten med en klud eller viskestykke.
 3.  Du burde nu kunne se blodet lige så stille forsvinde i takt med at du behandler den.
 4. Gentag de øvrige trin, indtil pletten er forsvundet.
 5. Rens herefter pletten med en blanding bestående af ½ litter lunkent vand og ca. 1 spsk. opvaskemiddel.
 6. Fugtiggør en svamp eller klud med blandingen, og dup efterfølgende på sofaen. Det er vigtigt at du ikke lader fugt sive ned i sofaen – brug derfor en moderat mængde.

Sådan fjerner du cola pletter fra din sofa

Det kan hurtigt ske, at man midt i hyggen spilder cola i sofaen. Cola pletter er heldigvis ikke så vanskelige at fjerne. Den bedste måde at gøre det på, er ved hjælp af skum rens.

 1. Pisk en tyk skum op med et piskeris eller en elpisker, bestående af en ½ liter lunkent vand, og 1 spsk. opvaskemiddel.
 2. Påfør skummet på pletten med en svamp eller en blød børste, og arbejd det stille og roligt ned i pletten. Det er dog enormt vigtigt at du ikke overdriver det, og gør sofaen gennemblødt.
 3. Brug noget køkkenrulle til at suge sæbeskummet op.
 4. Dub herefter forsigtigt rent vand (ikke sæbeskummet) på pletten igen, og lad køkkenrulle suge væsken igen.
 5. Støvsug herefter sofaen, for at undgå at få skjolder.

Leave a Reply